4159639693

Union Signatory Contractor, Licensed and Insured
Get a Free Estimate
BIM Design Inc.

Skyline College Environmental Science Building

San Bruno, CA


Size:

21,000 SF

Scope of Work:

Electrical Detailing and Coordination, Plumbing Detailing and Coordination

Location:

San Bruno, CA

Type of Project:

Education

Construction Type:

New Construction

Design Software:

AutoCAD Fabrication CADMep

Client:

Cupertino Electric, Inc; Air Systems, Inc.

 

BIM Designs, Inc. was responsible for L.o.D. 400 plumbing and electrical scope of this project. We successfully completed the clash free model with all MEP trades providing Spool sheets, Trimble point layout and Annotated shop drawings. Being a semi-circle building, the BIM modeling took advanced techniques that our crew was well prepared for.  This new Environmental Science Building 12 will house two 56-seat classroom/laboratories, two 119-seat tiered lecture halls, academic offices, a catering kitchen, lobby and gallery/event space, and support spaces.

The 21,000 SF building will be sited on the ridge at Vista Point creating a shared locus of educational activity and resources for community events. The lecture halls can host private seminars when not scheduled for academic use, classrooms will double as event spaces, and the gallery with its expansive views of the sea and coastline will support community and enterprise functions as well as student art display. The floor plan and west elevation will emphasize openness and long views with a minimum of obstructions like cross-bracing, shear walls, or numerous columns. A visitor is invited to progress from the main entrance through an expanding visual and spacial domain from the entry lobby toward high-ceilings and arched glass-fronted gallery overlooking the ocean.

The building is targeted for LEED Gold certification, to exceed Title 24 energy requirements by at least 15%, and to be Zero Net Energy-ready in accordance with the District’s sustainable design and construction goals. The campus loop road and nearby parking will be rearranged and landscaped as part of the project.